Padelrackets: Hoe vind je het juiste padelracket voor beginners?

Net als bij tennis is het belangrijkste onderdeel van je padelervaring het padelracket. Als je rondkijkt in de winkels of in de grote online winkels, zal het enorme aanbod je in eerste instantie waarschijnlijk overweldigen. Naast pure padelmerken zoals Bullpadel, zijn er ook padelrackets van alle bekende tennismerken, zelfs adidas produceert padelrackets van hoge kwaliteit, ook al hebben ze op dit moment geen tennisrackets in hun programma.

Als je voor het eerst naar de padelbaan gaat, huur je natuurlijk een racket. Maar als je net zo besmet bent door de sport als veel beginners, is het een aanrader om je eigen racket te kopen. Er zijn een paar belangrijke parameters om je op weg te helpen. We willen ze hier duidelijk uitleggen en je belangrijke tips geven om het juiste padelracket te vinden.

Tennissers kennen de "trias" van racketkeuze: Grootte van het slagvlak, racketgewicht en balans. Hier zijn de feiten voor je keuze.
Padelrackets zijn tot 46 centimeter lang, tot 38 millimeter dik en wegen tussen de 340 en 390 gram.

Het slagvlak is geperforeerd omdat het, in tegenstelling tot tennisrackets, niet is bedekt met touwtjes. De luchtgaten minimaliseren de luchtweerstand tijdens het slaan. Het slagvlak is meestal glad, maar er zijn ook gestructureerde oppervlakken. De harde schaal van het padelracket bevat een hightech schuim dat de bal virtueel uit het oppervlak versnelt, maar daarna onmiddellijk terugkeert naar het oorspronkelijke volume.

Het handvat is korter dan dat van een tennisracket omdat tweehandige slagen bij padel zeldzaam zijn.

1. De basis

2. Slagvlak en sweet spots

Net als bij tennisrackets is de grootte van het slagvlak ook een belangrijk criterium voor padelrackets. Hoe groter het is, hoe vergevingsgezinder het is. Dit heeft te maken met de zogenaamde sweet spot, oftewel het gebied waar de meeste kans is om de bal te raken. Hoe groter het slagvlak van je padelracket, hoe groter de sweet spot - en dus hoe groter de kans dat je de bal zuiver raakt.

Fabrikanten bieden over het algemeen drie clubhoofdvarianten aan. Dit zijn ronde rackethoofden, traanvormige rackethoofden en tot slot de diamantvorm voor extra power. Als beginner zit je dus goed met een padelracket dat overeenkomt met de ronde vorm. De sweet spot is groot en zelfs als je ballen niet perfect in het midden van het racket slaat, zal de bal niet ongecontroleerd ergens heen vliegen.

3. De balans

Ook hier beginnen we met tennis: het balanspunt is een belangrijk criterium voor tennisrackets, dat ook een beperkt effect heeft op het padelracket. Een zwaarder rackethoofd in tennis betekent dat de zwaai van onder naar boven wordt versneld, wat helpt om meer topspin te krijgen (voorwaartse rotatie van de bal). Bij padel is dit echter irrelevant door het ontbreken van snaren, die bij impact in de bal grijpen.

Bij padelrackets beschrijft de balans of het racket comfortabel en gemakkelijk te bespelen is of veel inspanning vereist. Als algemene regel geldt dat gripzware rackets, waarbij het racketgewicht meer naar de grip is gericht, gemakkelijker en sneller te hanteren zijn. Topzware clubs zijn meer geschikt voor ervaren spelers met sterke slagarmen die hun swing willen omzetten in snelheid.

Rackets met een balanspunt van minder dan 265 mm worden beschouwd als gripzwaar. Een neutraal balanspunt ligt rond de 270 mm en rackets met een balanspunt van meer dan 275 mm zijn topzwaar.

Hoeveel moet ik als beginner uitgeven aan een padelracket?

Er zijn veel padelrackets in de hogere prijsklassen van meer dan 200 euro. Padelrackets worden gemaakt van hoogwaardige materialen zoals carbon en glasvezel, die moeilijk te bewerken zijn. Hoe geavanceerder je spel, hoe meer je de verschillen in materiaalsamenstelling zult voelen.

Om te beginnen is het echter voldoende om rekening te houden met de vorm, het balanspunt en het gewicht van je racket. We hebben veel rackets van ervaren fabrikanten in ons assortiment die perfect voldoen aan deze criteria voor beginners en beginnen bij slechts €39,95.

Hier vind je geselecteerde padelrackets voor beginners voor de topprijs van €39,95